Karórákról, óra divatról

Karóra Divat

Karóra Divat

Egy igazi kvarc ikon! Ez nem más mint...

G-shock! Ó igen! Egyenesen a casiotól!

2018. szeptember 18. - karoradivat

Seiko G-Shock, a quartz ikon

Amikor órakedvelők ikonikus, feledhetetlen, sőt, megkerülhetetlen órákról beszélnek, a beszélgetés tárgya szinte mindig az egyik klasszikus mechanikus óra a múlt évszázadból. Azonban nagyon könnyű megfeledkezni a tényről, hogy van néhány kevésbé ikonikusnak tartott kvarcóra is, melyek a modern óra piac karakteres tagjai. Valószínűleg ezek közül a legbefolyásosabb az a darab, amelyet ma is jól ismerünk. A sokak által sztárolt, de talán még több ember által lenézett, leköpött igásló, a Casio G-Shock.

casio-g-shock.jpg

Számos elvakult karóra imádó szemében a G-Shock sorozat a modern óraszerkezet - tömeggyártás, kvarctechnika, hatalmas méretű tokok - megjelenését jelentette. De ez a modell a piacon gyakorolt hatása hasonlónak nevezhető az iparág legnagyobb neveihez. Ahogyan az Audemars Piguet Royal Oak Offshore 1993-ban nagyobb órákat vezetett be a luxuspiacra, a G-Shock hasonló hatással volt a belépő szintű piacra 1983-ban. Akár csak a Seiko, a Zenith és a Chronomatic Az 1960-as évek végén. A G-Shock hozzályuk hasonló eredményeket tud felmutatni az összetett kvarc sport-óráknál. A G-Shock komoly teret nyert magának ezen a piacon az 1980-as évek végére.

casio_g-shock.jpg

A cikk apropójául egy különleges kiadás szolgál. Ez nem más, mint a Casio DW5600HR-1. Ez a darab az 1983-as eredeti G-Shock, a  DW-5000C tiszteletére készült, és kifejezetten az óra eredeti méretének megtartásával hozták létre. A vastag, 42,8 mm-es fekete gumibakával, ikonikus nyolcszögletes keretével és fix, beépített óraszíjával ez a darab nem más, mint egy igazi, hamisítatlan G-Shock. A keret a Protection, és G-Shock gravírozott szövegeket tartalmazza, míg a szíj az eredeti DW-5000C-n látható piros betéteket idézi, különleges kialakításával, kettős -fekete és piros- színével. A számlap az óra összes funkcióját felsorolja, a kronográftól a visszaszámlálóhoz és a többszörös riasztásokig, amelyek mindegyikét a tok oldalán lévő négy nyomógomb működteti. A tárcsán a "Shock Resist" G-Shock logó védjegye látható a sorozat minden órájában. A digitális kijelző is hagyományos fekete hátteret használ, a hét napjának fehér kijelzésével, a dátummal és az idővel. Utóbbi 12 vagy 24 órás formátumban is megjeleníthető.

 dw-5000c.png

Amikor a G-Shockot először, 1981-ben elkezdték fejleszteni, a Casio tervezője, Kikuo Ibe és három kutatóból álló csapata egy szinte törhetetlen időmérő létrehozásába vágták a fejszéjüket. Az a cél lebegett a fejük felett, hogy elérjék a "Tripla 10" nevű mágikus célt - az ötlet a következő volt: az óra képes legyen ellenállni egy 10 méteres leesésnek, mindezt megspékelve minimum 10 bár vízállósággal és 10 éves akkumulátor élettartammal. Szerencsére több évnyi próba és hibák hosszú – hosszú sora után a csapat végre elérte ezt a célt, és piacra hozta az első G-Shockot, a DW-5000C-t!

Az 1980-as évek eredeti terve szerint felépített formatervezés többé - kevésbé azonos: egy vastag, matt gumi tok, amely védi a belső szerkezetet; egy egyszerű és könnyen olvasható számlappal társítva; és egy kényelmes, széles gumi óraszíj, amely biztosan rögzíti az órát a viselője csuklójához.

 

A modellek közötti különbségek egyébként nem könnyen észrevehetők. Az egyetlen nagy változás az, hogy a modern darab többnyire műanyag belső keretet használ  a szerkezetet megvédésére a régi modell acéljával szemben - de ez természetesenaz egyik fő oka annak, hogy ez az óra, az új kiadás harminc ezer forint közeli árért beszerezhető. Azok számára pedig, akik a G-Shock még korábban történelmileg pontosabb modern változatát keresik, Japánban még találhatnak belpiacos modelleket, amik a drágább, de ellenállóbb, és sajnos nehezebb acél belső szerkezetet használják. Ilyen például a GW-5000-1JF- kódú variáns is.

Összességében elmondható, hogy  bár sok óragyűjtő szemében nem hordoz nagy presztízst ez a sorozat, részben az óriási méretek, másrészt a szokatlan, sokszor rikító színösszeállítások miatt - a DW5600-HR1-et sokan így is elfogadják klasszikusnak. A világ óratörténelmének fontos darabja tehát megérdemelné, hogy az őt megillető helyet elfoglalhassa, az óragyűjtők vitrinnyeiben, és a horológiai történelemkönyvek(ha vannak ilyenek) megfelelő hasábjain. Sokszor bizonyította már, hohy nem csak katonák, és pop sztárocskák kezén van helye. Próbáld ki te is! Szerezdmeg, és szeresd meg te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://karoradivat.blog.hu/api/trackback/id/tr814248199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása